Den subjektive sannhet om forfotløping

For ca 4 måneder siden tok jeg mine første vaklende løpesteg med Vibram Fivefingers, den ultimate barfotsko, på beina. I løpet av disse månedene har jeg sakte, men sikkert jobbet mot å kunne løpe ofte, langt og fort uten støtte og demping i skoene. De siste ukene har jeg hatt et aldri så lite gjennombrudd, i det jeg har løpt helt opp mot tre timer i tildels vanskelig terreng i fjellet. Et fjell som også hadde fått et snev av tele i bakken.

Jeg varierer foreløpig mellom Fivefingers og Nike Free 3.0. Jeg ønsker å løpe utelukkende med Fivefingers eller helt uten sko, men på tross av gjennmbruddet foregående uke er det fremdeles et lerret å bleke før jeg kan kaste alt av sko med demping. Føler likevel at jeg er ferdig med sko med støtte. La gå at Nike Free 3.0 har demping, men noen støtte å snakke om har den ikke.

image

Har også løpt i sporsnø med Spyridon. Fungerer utmerket.

Som den observante leser nå har skjønt, har jeg gått vitenskapelig tilverks i denne forskningen på barfotløping. Jeg vil nå forsøke og belyse de positive og eventuelt negative sidene ved nevnte løping, med spesielt fokus på de positive:)

Bakgrunn
Løping med sko uten demping/støtte betyr altså at kroppen er nødt for å stå for dempingen. Man må derfor lande på forfot, og ikke på hæl. Dette krver selvsagt noe tilvenning, men når man først kommer opp og frem på forfot skal dette være den mest skånsomme formen for løping. Jeg har tidligere lagt ut noen filmer som viser teknikk, de kan sees her.  Personlig er jeg i den heldige situasjon at jeg fra barnsben av løp på forfot, og da jeg drev aktivt med mellomdistanseløping en gang på 80-tallet, løp jeg i likhet med løperdronningen Ingrid Kristiansen, med sprintsko. Dette var datidens forfotsko! Jeg har dessverre fått velmente råd fra blant andre fysioterapeuter opp gjennom årene om å lande på hælen, for så å rulle over foten, noe som har vært mildt sagt uheldig for løpssteget…

Hva er bra med barfotsko/løping?
Fokuset i denne forskningsrapporten er, som nevnt, på de gode sidene av forfotløp. Forfotløp er den naturlige måten å løpe på. Hadde det vært ment at vi skulle lande på hælen ville vi vært født med gel i føttene. Det aller beste er løpsfølelsen og med det begistringen! 100% følelse, 0% demping. Det gir en helt fantastisk frihetsfølelse og Fivefingers kan også gi en følelse av å gripe og holde fast underlaget. Jeg får assosiasjoner til guttedagene med sprintpiggsko på beina. Fivefingers er jo selvfølgelig særdeles lette også. Det er omtrent som å løpe i sokkelesten, og det er jo lætt! En annen fordel er at man kan både trene og konkurrere i de samme skoene, et par til alt. Så enkelt er det dog ikke, jeg har allerede gått i fella og blitt den lykkelige eier av et par Fivefingers for terrengløping også, Fivefingers Spyridon, men jeg kunne klart meg med et par sko. Ja, hvis jeg ikke var utstyrsfreak da…

Et aspekt som er viktig for at det er skånsomt for kroppen å løpe med barfotsko er nettopp det at man tvinges til å ta det med ro dersom man ikke «tåler» å løpe langt/fort. Er underlaget for ujenvt, eller leggene blir for slitne, ja så må man rett og slett roe ned og kanskje gå noen skritt. Hadde man da hatt demping/støtte ville ikke hjernen fått beskjed om at nå er det nok, men man ville bare kjørt på og kanskje merket etterpå at man overdrev.

Finnes det så noe negativt med barfot/forfotløping?
For en person som fra naturens side har et løpesteg som lander på hælen, vil det nok være en lengre vei å gå for å venne seg til å lande på forfot, men ikke for lang vei. Det er også alltid en viss fare for å gå for fort frem i tilvenningsfasen, for så å pådra seg belastingsskader. Vær tålmodig!

Det er mulig at hvis målet er å løpe fort på maraton, fortrinnsvis på asfalt, kan det  være at noen vil foretrekke en lett konkurransesko med litt demping/støtte, men det er jo på det rene at skal skoene være skikkelig lette går det uansett utover dempingen. Altså vil barfotsko være det beste her også.

Det eneste negative jeg kommer på er at noen kanskje vil synes at akkurat Fivefingers ser litt på kanten ut, men jeg kan forsikre at det bare er synsbedrag. På den annen side jeg har løpt i snø i fjellet i dag, og jeg fikk flere bemerkninger fra forlk som hadde sett sporene mine. Bemerkningene var utelukkende positive:)

Hvor selges barfotsko?
Det selges selvsagt mange steder, personlig ha jeg god erfaring med å handle på nett f.eks på barefootshoes.no.

Er man så lur å være medlem av Kondis har man rabatt på Løplabbet. De har en del forfotsko, men min erfaring er at Barefootshoes har det bredeste sortimentet.

Løp og kjøp, kjøp og løp!

Legger ved en film om bla  Scott Jurek, kanskje verdens beste ultraløper og Chris McDougall, forfatteren av boka Født til å løpe. McDougall kommer forøvrig til Oslo den 23. oktober i regi av barefootrunning.no. Les mer om det på Kondis.

PS: Kjenner du noen som har tatt skade av forfotløp? klikk her.

Om TriKarfjell

Eivind Karfjell er en ung og fremadstormende gutt født i 1970. Bor i Asker, gift og har tre barn. Er en ivrig triathlet, skiløper, løper og sykkelrytter som er svært glad i å trene. Driver også et effektivt digitaltrykkeri, Peak Print AS, i Asker.
Dette innlegget ble publisert i Barfotløping og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

59 svar til Den subjektive sannhet om forfotløping

 1. Magne D. Antonsen (VG) sier:

  Bra blogg, Eivind!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 2. Chris sier:

  Hvordan er det å løpe for oss med sarte såler? Jeg er av den typen som aldri har gått barfot og klarer f.eks ikke å gå langt på grus eller å trå på en liten stein som ligger på asfalten.

  • Eivind K sier:

   Hei,
   Jeg er nok i omtrent samme kategori som deg. Hvis noen hadde sagt til meg for et par år siden at jeg skulle bli en «barfotløper» hadde jeg nok ledd. Det er selvsagt litt tilvenning, men det er bare å kaste seg ut i det. Det er lurt å kjøpe f.eks Fivefingers Spyridon, de har litt mer beskyttende såle.
   Lykke til!

   Eivind

 3. Hei Eivind!
  Mitt Navn er Peter Johannes, jeg har brukt Five Fingers i snart 5 år nå, og var så vidt jeg vet en av de første entusiastene på denne skoen. Jeg hadde drømt om den perfekte ninjaskoen, som en fothanske, og pluselig en dag leser jeg i iForm at den finnes 🙂
  Som ett resultat av det, tok det to månderer med litt vondt rundt lilletå, før tåen plutselig ga slipp ett grep som hadde vært inntrødd igjennom mange år med nike og addidas…
  Pluselig kunne jeg sprike like godt på alle tærne!
  En bemerkelse jeg har er at foten allerede har Gel i seg, i de berømmte fotputer, tidligere forskning viste av om man brukte demping, så ville den Naturlige dempingen forsvinne mer og mer. Og støtte gjorde at kjærnemusklaturen i foten i mindre grad ville støtte seg selv…
  Som yogisk kampkunst og barfot entusiast har evnene mine fysisk økt til det uforståelige, det finnes ingen sko, heller ikke barfot, man kan løpe like spenstig, fort og pressisjonsfyllt som med fivefingers. Og det bør taes i betrakning, Asfalt løping og løping hvor man lander på hælen vil altid være skadelig, da dette IKKE er helens funskjon. Og dette Vet fysioterapauter for flere hundre årsiden, sikkert. Når man går naturlig barfot lander man naturligvis på forlabben, og om man går med hælen, så er det med oppmerksomt og forsiktig steg, Hvertfall i ukjent terreng. Sant?
  Jeg synes dette er en meget bra artikkel. Jeg måtte bare innskyte at man Har Gel under foten, og jo mer man lar det brukes, jo mer blir det brukbart. 🙂 Og Five Fingers Er Veien til en Sterkere Fot 🙂 Helt ut i tærne. 🙂

 4. Eivind K sier:

  Tusen takk for flott innspill! Jeg var faktisk ikke klar over at vi har «gel» i føttene. Herlig å høre fra en skikkelig entusiast og veteran på Fivefingers. Som du har skjønt er jeg nærmest i startgropa, men jeg bruker nesten bare Fivefingers, og kommer til å fortsette med det. Det gir jo helt ny løpsopplevelse!

  Eivind

 5. Brukte Vibram Fivefingers opp til Gaustadtoppen bla. Brukte dem også flittig i Amazonas for ett par år tilbake.

  Fantastisk fottøy for oss som ikke har naturlig elefanthud under føttene. 🙂

 6. Dette var inspirerende! Har i dag vært hos kiropraktor og fått vite at jeg ikke kan løpe på en stund. Låsning i bekkenet har gitt vond hofte – jeg har løpt «med håndbrekket på». Nå blir det kiropraktikk, nåler og spinning som trening en stund. Og deretter skal jeg starte med Fivefingers, ingen tvil! Leser pt Født til å løpe også, også inspirerende. Takk for at du deler Eivind!

 7. Mia sier:

  Jeg jogget en del for noen år siden, så fikk jeg problemer med rygg og knær, så sluttet jeg å jogge for jeg klarte maks 3-5 km bare p.g.a. en ankel som ikke ville være på lag etter at rygg og knær ble bra.. Men kjøpte meg fivefingers for ca 6-8 mnd siden og har trasket litt rundt i dem og her i helgen prøvde jeg meg på jogging (etter 3 år uten noe jogging!) og klarte 6 km uten noe smerter i ankel! Det var litt Halleluja-stemning da, og jeg stoppet etter 6 km for jeg hadde en avtale og kondisen er ikke helt på topp etter 3 år uten jogging (spinning er ikke det samme.. :-P) Så nå gleder jeg meg som en unge til mer «barfot»jogging 🙂 Ble veldig glad av å lese innlegget ditt her – det er flere og flere av oss!

 8. Kanutta sier:

  Jeg har brukt i underkant av et år til å legge om til for/midtfotsløping og er overbevist om at det biomekanisk sett er en mye riktigere måte å løpe på. Antall mennesker som sliter med belastningsskader etter løping har steget proporsjonalt med hvor «tekniske» skoene har blitt. All denne dempingen og pronasjonsjusteringen gjør at skoen faktisk fremmer en skadelig løpeteknikk. Med forfotsteknikk er det ikke lenger relevant hvordan man over eller underpronerer.
  Jeg kan nå springe 25 km på asfalt i mine forfotsko, noe jeg aldri ville ha fått til med tradisjonelle løpesko uten å ha smerter i knær og hofter etterpå. .
  For de som synes Fivefingers blir for sære finnes det andre modeller. Selv har jeg Saucony sin Hattori-modell. Fåes på bl.a. Oslo sportslager.
  Ha en fin dag!

  • Skiglad sier:

   Takk for kommentar!
   Herlig å lese om andre som har kommet hakket lenger enn meg.
   Jeg er også totalt overbevist om at dette er den eneste måten å løpe på:)

 9. Christian sier:

  Hei!

  Jeg har ikke prøvd barefoot sko, men har akkurat kjøpt noen Newton sko: http://www.newtonrunning.com/shop/men-running-shoes/performance-2012-black-mens-mv2

  Disse skal fungere på mye av samme måten, at man løper på framfot.

  Som «gammel sprinter» passer dette meg bra, men merker jo at nå som jeg er 15-20 kg for tung at jeg blir fryktelig stram og støl i leggene, og at dette «drar» på akillesen som jeg har slitt med i mange år…

  Kan det være at slik framfot-løping ikke er gunstig for folk som sliter med akillesplager?

  • Kanutta sier:

   Achillessenen absorberer mye av støtet når man løper på forfoten, og belastes hardt. Stølheten i leggmuskelen er naturlig og går seg til etterhvert som du blir sterkere i leggen. Mens muskelen vil tilpasse seg raskt tar det mange måneder for senefestet ved helen å adaptere til den nye belastningen. Det er derfor det er så viktig å ta det gradvis. De første løpeturen kan du løpe f. eks 1-2 km på forfot for å så falle tibake på helen. Etter en mnd eller to øker du lengden. Lytt til kroppen, Ta hensyn hvis du får vondt. . Vhis du er flink og tar det sakte og gradvis kan det til og med tenkes at du på sikt klarer å løpe deg frisk fra dine achillesplager.
   Lykke til!

 10. Skiglad sier:

  Hei Christian,
  Jeg har også slitt mye med akilles opp gjennom årene. For meg fungerer forfotløping aldeles strålende likevel. Jeg kan bare gi utrykk for hvordan det er for meg og har ingen vitenskapelige holdepunkter. Det som gjelder er å være tålmodig og øke belastningen gradvis. Start med å jøgge 5 minutter på gress, og øk sakte for hver gang. Mange tar også tåhev hver kveld for å styrke leggene.
  Jeg vil anbefale deg å gi forfotløping en skikkelig sjanse! Når du kommer litt i gang kan det jo hende du mister 15-20 kg, slik at akillesplagene forsvinner av seg selv…:)

  Lykke til!

 11. Christian sier:

  Takk for svar!

  Det er vel omtrent det du foreslår jeg har kommet til selv også, og har i lengre tid trent eksentriske tåhev for å styrke leggene, og jeg syntes det har hjulpet mens jeg har holdt på men nå den siste uka da jeg ikke har gjort det mer, har jeg vært veldig støl og øm i akillesen. Antar jeg bare må fortsette å trene tåhev, tøye den mye og løpe mer med newton-skoene. De er i hvertfall veldig deilig å løpe med, helt annerledes enn andre sko 🙂

  Selv lykke til videre!

 12. Minimus Walker sier:

  Hei, synes dette er svært interessant. virker som du er fornøyd med fivefingers! Personlig bruker eg New Balance minimus som eg antar blir ganske lik fivefingers, bortsett fra at den ser ut som en vanlig sko. Eg er svært fornøyd med minimus, de anbefales hvis man vil prøve noe lignende men synes fivefingers ser rart ut. Nike free er også bra, eneste problemet der er at det har en tendes til å feste seg stein inne i sprekkene i sålen.

 13. Jitte sier:

  Jeg har løpt på forfot i flere år, og har hatt lyst til å bruke Fivefingers like lenge. Imidlertid passer ikke skoene til føttene mine, tærne er rett og slett formet på en måte som gjør at ingen Fivefingers jeg hittil har prøvd har passet, de har gjort forferdelig vondt å ha på. Løper derfor per i dag med Saucony Kilkenny, som virker å fungere greit for mitt behov.

 14. Rebekka sier:

  Fysioterapeuter har forskjellige meninger 😉 «Barfotløp og minimalistiske sko er
  relativt nytt på markedet, og forskningen på
  disse skoene viser effekter på flere parametre
  som fotisett og løpsøkonomi. (10) Min
  personlige mening og erfaring, er at fordelene
  ved bruk av barfot og minimalistiske
  sko også kan oppnås med lette sko med lav
  hel-tå dropp. Dessuten kan ulempene ved
  bruk av barfot og minimalistiske sko reduseres
  ved bruk av en lett sko. Evidensen for
  anbefaling av løpesko er ikke entydig, og en
  studie har vist at bruk av pronasjonssko ga
  flest skader (11).» Sitat Bjarne Vad Nilsen, idrettsfysioterapeut,
  Msc. Fysioterapivitenskap, hentet fra kronikk i fagtidsskriftet «Fysioterapeuten»
  og friidrettstrener.

 15. Tullemor sier:

  Hei!
  Har en stund vurdert five-fingers for å jogge i… Har ikke jogget aktivt på mange år. Gir alltid opp etter kort tid, for jeg får så gnagsår under foten. Tenker at jeg kanskje unngår det med five-fingers?!? men så er jeg en utålmodig sjel, skulle helst vært i topp form allerede i morgen, og blir rastløs av å tenke på å måtte trene seg opp til å begynne å løpe… Så da er det lettere å utsette det enn å komme i gang. Og når jeg leser om five-fingers så tenker jeg; det må jo være noen ulemper med dem også?!? høres jo rart ut om det bare er fryd og gammen for alle… Litt for godt til å være sant?

  • Skiglad sier:

   Ulempene er vel at det tar tid å trene seg opp til å kunne løpe mye med dem. Tanken er å løpe så naturlig som mulig. Fivefingers er som å løpe barbeint, men med litt beskyttelse mot stein etc. Det er også mulig at det ikke passer for alle, men personlig har jeg så langt bare positive erfaringer med dem:)

 16. Jeg digger mine fivefingers, men er det noe som er en plage (når jeg er ute å løper i skogen sammen med de ville dyrene); er det blåbærlyng mellom tærne! De er også glimrende å sykle offroad med -da jeg kan gripe rundt pedalene med tærne!
  Hadde de vært mulig å få som værnesko -skulle jeg brukt dem på jobb (plukklager).
  Er også blitt avhengig av Injinji-(tå)sokker; uansett fottøy,

 17. Tullemor sier:

  Spennende! =) om man starter rett med å løpe, men bare ikke så lange turer, vil man da bare bli veldig sliten, eller er det «lett å få» skader? Tenker at føtter og legger sikkert blir litt mørbanka, men er ikke så redd for å bli sliten muskulært 😉
  Er det noe spesielt man må tenke på i innkjøp? =)
  Veldig bra artikkel, foresten! Og takk for svar!!

  • Skiglad sier:

   Du bør nok være litt forsiktig ift skader også. barefootrunning.no har detaljerte program for å komme i gang fornuftig. loplabbet.no har også forslag til program. Selv ble jeg anbefalt å løpe kun 5 minuter på gress de første turene.
   Lykke til:)

 18. God artikkel!
  det hadde vært spennende å også kunne fulgt noen «nybegynnere» eventuelt tyngre løpere for å se utviklingen deres. Jeg jobber i sportsbutikk og ser at mange begynner å få øynene opp for dette, men vil ikke si at jeg anbefaler det til alle helt enda;)

  • Skiglad sier:

   Hei,
   Ja, det hadde vært veldig spennende. Jeg er jo nybegynner med barfotsko, selv om jeg har løpt mye i mitt liv:) Jeg har fått voldsomt mye tilbakemeldinger på dette innlegget, stort sett positive. Skal prøve å følge opp.
   Følg gjerne bloggen eller klikk «like» på skiglad.no på facebook for oppdaterninger:)

 19. Bah sier:

  ….

  Den naturligste måten å løpe på er den du gjør fra du popper ut av livmoren til moren din. Forfot er naturlig for deg, men jeg har aldri løpt forfot. Det betyr at jeg må lære kroppen min å løpe på en annen måte enn det den finner naturlig. Hvordan kan det være naturlig?

  http://www.dn.no/dnaktiv/article2365394.ece

  Øystein har med andre ord ikke greie på hva han snakker om?

  Folk får løpe som de vil, men å si at noe er galt eller feil er etter mine begreper absurd. Har selv løpt, trent etc hele mitt liv. Når jeg løper fort =forfot. Løper jeg langt=hæl eller mellomting.

  Og det er jo bare tull at vi ikke har gel under foten. Gå barbeint i naturen hele dagen i 3-4 år så skal du se hvor mye fett som samler seg.

  • Skiglad sier:

   Hei,
   Det er nok mye riktig i det du skriver. Ihvertfall er det lettere for meg som løp på forfot som barn.
   Hver mann sitt løpesteg! Enig i at det ikke blir riktig å si at det er feil å løpe på en annen måte. Jeg har selv nedsatt førlighet i den ene foten, så mitt løpesett vil jo uansett være litt spesielt på den ene siden….:)
   Mulig jeg dropper å gå barbeint 3-4 år i naturen. Det vil jo gå med litt tid……

 20. MIB sier:

  Har begynte å eksperimentera med sko med lågare hælløft – heil ned til Altra Instinct 1.5 med 0 mm hælløft (like tjukk såle heile vegen). Foreløpig er erfaringane gode. Men eg trur på gradvis tilvenning. Begynte med 4mm drop i terrenget (Saucony Peregrine)

  Her er også eit innspel:

  http://www.multitesta.dk/ole/det-er-pa-tiden-at-stoppe-snakken-om-forfodslob-vs-haellanding/?fb_action_ids=10151055476501105&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

 21. Anders Levorsen sier:

  Hei!

  Meget bra og inspirerende!

  Vi er en gruppe på Facebook, Barfotløping, hvor vi har nybegynnere til meget erfarne barfotløpere (Rune løp halvmaraton uten sko på rundt 1 time og 27-28 minutter). Bli med der hvis du vil være med i et nettverk. Det kan vi trenge 🙂

  Jeg startet med å lese boka «Barefoot Running Step by Step» av Ken Bob Saxton (og en til). Boka er kanskje litt amerikansk, så jeg tenkte at jeg skulle holde meg til minimalistiske sko slik at jeg måtte lande på for-/midtfoten. På slutten av sommeren tenkte jeg å gi «amerikanern» en mulighet. Jeg tok skoene i sekken og løp 3,5 km uten sko. Følelsen var utrolig!

  Nå har jeg kommet så langt at mandag er det intervalltrening på jobben hvor jeg løper 2,1 km oppvarming uten sko (uten sko = barbeint), intervalløkten med New Balance Minimus (4 mm dropp) og 3,3 km hjem uten sko. Onsdag løper jeg til jobb med Newton Gravity (4 mm dropp) 3,3 km og hjem 3,3 km uten sko. Fredagen er det samme som onsdagen. Det er stor forskjell å løpe med og uten forfotsko.

  Nå har jeg ikke vondt i knær eller hofter når jeg løper. Jeg har heller ikke hatt en eneste vannblemme eller kutt i foten (ennå) og jeg løper fra Fornebu – Lysaker – Lilleaker. Underlaget er bare asfalt og grus som gjør det «umulig» å løpe feil. Asfalten er rimelig grov de fleste steder som gjør at det lønner seg å sette ned foten og løfte den opp – minst mulig friksjon. Smerte er min venn… 🙂

  Lykke til videre!

  Mvh.
  Anders

 22. kamilla sier:

  Hei!
  Jeg har slitt en del med benhinnebetennelse de to siste årene, mest fordi jeg har løpt mye på tredemølle. Jeg har derfor lot derfor være å løpe i nesten et halvt år og denne våren/sommeren har jeg bare løpt ute i skogen på mykt underlag. Men nå har jeg begynt smått å løpe inne igjen. Jeg er veldig avhengig av å ha gode sko, og har fått anbefalt asics gel kayano 18. De skulle visst nok være de aller beste løpeskoene, og har løpt med de i noen måneder nå.
  Tror du at benhinnebetennelsen min ville blitt bedre av å løpe med barefoot?
  Setter veldig pris på svar 🙂

  • Skiglad sier:

   Hei og takk for det gode spørsmålet!
   Jeg kan godt tenke meg at det vil bli bedre over tid, uten at jeg egentlig vet noe om det. Kan bare snakke ut fra egne erfaringer. Jeg kan fortelle at jeg har hatt mye skader, og for meg ser det ut til å være det rette.
   Jeg er bla ryggoperert(prolaps i 2007) og har som følge av prolapset lammelser i den ene foten (droppfot). Jeg har også dårlige knøær, og fikk i sin tid beskjed om at jeg aldri kunne håpe på å drive idrett. De senere årene har jeg hatt tildels store problemer med akilles og gikk skadet i over et år. Inntil jeg fikk en «semioperasjon» (Platerikt plasma) for ca. halvannet år siden. Nå føles det helt fint, og jeg tipper du også vil ha glede av barfotsko, men som nevnt dette er bare mine erfaringer, og du finner helt sikkert noen som forteller deg at dette er livsfarlig….:)

   Lykke til med løpingen uansett fottøy og løpesett:)
   PS: Følg gjerne bloggen eller «like» skiglad på facebook. Jeg skal forsøke å følge opp denne artikkelen.

  • Anders Levorsen sier:

   Hei Kamilla,
   Jeg har også hatt beinhinnebetennelse, men etter at jeg la om til barbeintløping, så er den helt borte. Nå kan jeg løpe tre dager i uken uten problemer og det er bare musklene som trenger tilvenningen til aktiviteten. Når muskler er slitne, så er det bare å ta det med ro, så er du på plass igjen til å løpe.

   Sko kan dekke over belastningen, så jeg vil anbefale å endre løpesteg. Løper du barbeint, så kan du ikke løpe feil. «Smerte er din venn!»

   Tidligere syntes jeg løping var kjedelig, men nå er det helt utrolig!

   Lykke til!

   Mvh.
   Anders

 23. Simen sier:

  Har tydeligvis ikke så fryktelig mye peiling på dette du heller, Bah. Som Øyvind gjentatte ganger sier så er dette erfaringsbasert, ikke nødvendigvis godt forankret i vitenskapen. Men nå har det seg sånn at vi mennesker faktisk har løpt i millioner av år – lenge før den moderne joggeskoen med demping i hæl kom. Så hvordan løp vi før i tiden da vi ikke hadde sko på bena? Vel, ikke på hælen ihvertfall! Prøv selv å løp barfot – du vil merke at det faller meget naturlig å få et flatere steg for å unngå stort lokalt press under hælen. Achillessenen er den sterkeste senen i kroppen, og fungerer som en fjær som lagrer energi såvel som en støtdemper når vi løper. Om vi lander på hælen i løpssteget vil vår kroppsvekt x 2-3 kollidere med bakken og skape store kompresjonskrefter i benet og oppover kroppen. Det blir kompresjonskrefter siden kontaktpunktet faller midt under rotasjonsaksen i ankel, og dermed liten vektarm. Lander man på forfot/midtfot derimot, vil mye av denne kraften omgjøres til et rotasjonsmoment, som er MYE snillere for ankel, kne, hofter og rygg.

  Og en kommentar til artikkelen; de er fryktelig opptatte av at folk mener forfotsløping er så mye mer effektivt, man løper raskere osv, men det er jo ikke nødvendigvis det som er det viktigste med forfotløping. Greia med forfotsløping er at kroppen vår er i stor grad skapt for å springe på den måten (anatomisk og biomekanisk), og at det er derfor denne måten å springe på som vil gi oss minst skader. Opptil 70% av alle løpere får en løpsrelatert skade i løpet av et år, noe som er en UHØRT høy skadeinsidens. Noe tyder på vi kanskje ikke løper på en optimal måte?

  Det er klart at vi mennesker løper på hælene når vi har sko som er tunge som bly og med en svær hæl – da er det verken gøy eller særlig lett å løpe på forfot.

  Vi må huske at vi mennesker ble ikke født med sko på bena! 🙂

  Simen
  Fysioterapistudent

  • Skiglad sier:

   Tusen takk for flott støtte Simen. Veldig god lesning! Skulle vært gøy og visst skadestatistikken for forfotløpere kontra hæl-løpere! Skal forsøke å finne ut litt mer rundt tema og følge opp.
   Følg gjerne bloggen eller «like» skiglad på facebook:)

 24. Kris Hansen sier:

  Barfotsko er skoenes Fiat Multipla, de er kanskje praktiske, men hva hjelper det når du ser ut som verdens største idiot.

 25. Simen sier:

  Har mange studier på lur, skriver bachelor om emnet! 🙂 Her er en:

  – Daoud et al 2012
  «Of the 52 runners studied, 36 (69%) primarily used a rearfoot strike and 16 (31%) primarily used a forefoot strike. Approximately 74% of runners experienced a moderate or severe injury each year, but those who habitually rearfoot strike had approximately twice the rate of repetitive stress injuries than individuals who habitually forefoot strike.»

  «Competitive cross-country runners on a college team incur high injury rates, but runners who habitually rearfoot strike have significantly higher rates of repetitive stress injury than those who mostly forefoot strike.»

 26. Richard sier:

  Tror jeg må prøve dette selv. Jeg jogget mye før. Etter en pause så tenkte jeg å begynne igjen å da får jeg smerter i det ene kneet. Men, jeg har faktisk prøvd å løpe litt nå og da på forfotene og det føles noe annerledes. Men, det er også litt deilig og befriende også. Dette er også i følge forskning den måten å løpe på uten å bremse for mye og bruke unødvendige krefter for å pushe seg framover for vært steg.

 27. Både jeg og min baby på 4 mnd har 2 tær på hver fot som er vokst sammen:) så barfotløping er dessverre ikke noe for oss:( med mindre vi virkelig løper barfot, som jeg gjorde i min barndom:)

  • Skiglad sier:

   Hei Viktorija,
   Pussig at du har det. Jeg har selv en sønn på fire år som har to sammenvokste tær:) Han ønsker seg Fivefingers, men det går jo ikke. Det finnes derimot mange andre forfotsko på markedet som ikke har tær. f. eks Evio. Se på barefootshoes.no

   Lykke til!

 28. Kollen sier:

  Til forfatteren:

  «Finnes det så noe negativt med barfot/forfotløping?»

  Ja, hvis du vil bli en nasjonal eller internasjonal god løper på bane så er dette absolutt ikke veien å gå.

  Angående Jurek, han løper på hælen.

  • Skiglad sier:

   Takk for fint innspill!
   Nå er det ikke så mange årene siden Zola Budd løp fra Ingrid Kristiansen og Grete Waitz barbeint, også på bane. Tar jeg ikke mye feil var det også en finalist i årets OL som løp barbeint, så det er nok ikke det som er det største hinderet for å bli god:)

   Ja, Jurek løper ihvertfall på midtfot og kanskje på hæl. Dersom jeg på noen måte har påstått noe annet beklager jeg det!
   Filmen ligger der fordi det er intervju med Caballo Blanco og Chris McDougall.

   PS: På bane brukes piggsko, og da løper nesten samtlige på forfot. Det å lande på hæl med piggsko, og særlig sprintpiggsko er alt annet enn behagelig, men dette kjenner du selvsagt til:)

   Lykke til med baneløpingen:)

 29. Arne Knudsen sier:

  Fint at flere får informasjon om viktigheten av barfotprinsippet!
  Har selv flere typer barfotsko.
  Min erfaring er at Five Fingers blir ubehagelige fordi tærne «tvinges» litt unaturlig ut fra hverandre.
  Har flere ulike Vivo Barefoot-modeller som har vist seg å passe meg best. Her er det meget god plass til tærne, de er lette å ta på seg, de ser også litt mer «normale» ut og kan dermed også brukes som fritidssko. Min datter på 5 har gått med Vivo i 3 år og har dermed beholdt et naturlig ganglag, slik naturen har skapt oss. Hun lander på framfoten når hun går, ikke på hælen. (Slik barn går naturlig mens de er små, når de tar sine første skritt og før de begynner med feil type sko.)
  Tenk hvor mange ryggplager/belastningsskader som kunne vært unngått om vi fra barnsben av hadde visst om viktigheten av å gå barfot. Er det noen som vet om det er gjort forskning/studier om slike belastningsskader i land der mange går barfot naturlig? Det kunne ha vært spennende lesning…

 30. Skiglad sier:

  Takk for fin kommentar! Veldig interresant å lese om datteren din på 5 som bruker Vivo. Jeg har selv en sønn på 4 som gjerne vil ha Fivefingers. Tærne hans passer nok bedre i Vivo:)
  Det ville vørt spennende å visst litt mer om belastningsskader i land hvor barfot er naturlig.
  Jeg skal forsøke å følge opp litt ift skader for forfotløpere i alle fall.

 31. Tilbaketråkk: Etterlysning! « En skiløpers bekjennelser

 32. Kollen sier:

  Zola er èn utøver av mange tusen, det samme er en afrikaner eller to som kommer opp, og der kan en argumentere for at det er ikke barfotløpingen som er det som skiller de mest fra oss.

  Det er også ikke veldig uvanlig for langdistanseløpere (som er mest relevant til temaet) og lande på hæl i piggsko, de har andre sko enn kortsprintere.

  Verdensrekorden på maraton er forresten satt av en afrikaner som løp på hæl.

 33. Anders Levorsen sier:

  Hei igjen,

  For de som synes det fungerer med hælløping, så håper jeg at de fortsetter med det, men for de som får vondt, så må det være herlig å kunne løpe på en annen måte. Det er det viktigste!

  Jurek lander på midtfoten ut i fra hva jeg kan se på Youtube.

  Uansett, så kan alle se en herlig video på Youtube som viser prinsippene rundt barfotløping (som er uten sko) på en god måte.

  Finn din «ting» og vær aktiv! 🙂 Helst skadefri…. 😉

  Mvh.
  Anders

 34. Tilbaketråkk: Etterlysning! | En skiløpers bekjennelser

 35. Birger sier:

  Har brukt tiden siden sommeren til å trene med opp til barfotløping med 2 økter i uka i myrterreng. Gjennomførte i helga en grensesprengende 2 timers løpetur barfot. Dette er balsam for beina. Med denne økte gjennomført finnes det ingen personlige grenser for meg lenger.

 36. Skiglad sier:

  Herlig! Personlig har jeg løpt mine førset kilometer helt uten sko i helgen. fantastisk følelse!
  Lykke til videre!

 37. A sier:

  Hei,
  Veldig inspirerende blogg med masse gode innspill..!
  Fikk Spyridon av samboeren til jul siden jeg har preiket om dette så lenge, og i går gjennomførte jeg min første økt. 2.7 K på tredemølle, og det føltes veldig veldig bra. Da særlig når jeg hadde 10-12 % stigning. Ble da lettere å få inn teknikken.
  Har tidligere slitt med beinhinnebetennelse, så kjekt å lese at det gir resultater i forhold til dette. Det har jeg lest flere andre steder også, men det tok noen år før jeg kom i gang. Har lyst å hive meg utpå i dag også, men skal la føttene hvile til i morgen. I helgen skal de prøves i marka da tredemølle kun brukes pga årstiden og mørket. Gleder meg!

  • Anders Levorsen sier:

   Beinhinnebetennelsen forsvant etter tre månder. Har alltid hatet å løpe og har «alltid» hatt beinhinnebetennelse (frem til for fire måneder siden). 🙂

   • Anders sier:

    Fantastisk. Har alltid likt å løpe, så det er kjipt når skader legger begrensinger. Hvordan trente du deg opp? Hvor hardt gikk du ut? Jeg er ganske lettrent, og vet jeg må holde litt på «bremsene» slik at jeg ikke får nye skader…

   • Anders Levorsen sier:

    Jeg leste «Barefoot running step by step» av Ken Bob Saxton. Fant ut at å starte ut barbeint satte en begrensning som gjorde at fremgangen gikk sakte nok. I boka står det også hvordan de forskjellige løpetypene (skolert hælløper, uskolert og skolert skadet hælløper) bør gå frem. Boka har blitt en «bibel» for meg i forhold til løpeteknikk. Bli med på «Barfotløping»-gruppa på Facebook hvis du er der.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s