Barfotløping vinterstid

Barbeint i kulda?
Det blir stadig kaldere, og vi har så smått fått besøk av Kong-Vinter. Likevel vet jeg at noen fremdeles sverger til å løpe uten sko, eller i hvertfall med svært minimalistiske sko. Spørsmålet blir derfor; Er det mulig å løpe barbeint i snø og mange kuldegarder? Ja mener noen. Jeg ser at det sankkes om at det skal være OK å løpe barbeint helt ned i mot 10 kuldegrader. Personlig tror jeg nok at jeg foretrekker å ha minimum Fivefingers på meg når det er så kaldt.

Mye grus på asfalten
Gruset asfalt er antagelig ikke noe problem for den erfarne barfotløper, men for meg som så vidt har startet barbeintkarrieren kan det fort være et lite problem at det er mye grus/stein på veien. Foreløpig løper jeg mest barbeint på tredemølle og noe på bane, men planen er å komme meg ut på asfalt mest mulig. Tenker at det da gjelder å finne seg et sted som er bart og som ikke er/blir strødd for heftig. Som skiløper ønsker jeg meg selvsagt snø, men i år er jeg faktisk ikke fullt så ivrig etter å få det hvite gullet som jeg vanligvis er. Dette nettopp fordi jeg gjerne løper litt mer barfot før den strengeste og mest snørike tida setter inn for fullt.

Mange (påstår de) løper barfot på snø
I min søken etter å tillegne meg kunnskap om barfotløping detter jeg innom diverse nettforum, og det er overraskende mange som opplyser at de løper barbeint i temperaturer under null og også med snø og is som underlag. Det høres unektelig bittelitt voldsomt ut. Personlig har jeg god erfaring med å løpe med Fivefingers i snø. Det blir faktisk varmere etter en stunds løping. Det som taler mot overdreven bruk av Fivefingers er at mange eksperter (selvutnevnte sådanne) hevder man er nødt for å løpe barbeint i begynnelsen for å lære seg å løpe riktig. Vi får jo tro at de som har holdt på en stund vet sånn nogenlunde hva de prater om. Det skal dog legges til at jeg har løpt stort sett med Fivefingers i 5 måneder nå uten å ha så mye som antydning til noen vondter. Det er altså mye som tyder på at det er flere veier til Rom…

Fivefingers for kalde forhold
Det er kommet en Fivefingersmodell for kalde og våte fohold som heter Lontra. Ulempen med dem er jo da at de er ganske langt unna barbeint, og følgelig ikke å anbefale før man er kommet et godt stykke på vei med barfotløpingen.

Her kan du se en video med test av disse:

Skal følge opp vinterbarfotløping utoverv høsten og vinteren.
Følg med for oppdateringer…

Om TriKarfjell

Eivind Karfjell er en ung og fremadstormende gutt født i 1970. Bor i Asker, gift og har tre barn. Er en ivrig triathlet, skiløper, løper og sykkelrytter som er svært glad i å trene. Driver også et effektivt digitaltrykkeri, Peak Print AS, i Asker.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til Barfotløping vinterstid

  1. Hei du, jeg lurte på om det var ok at jeg lånte dette bilde av deg til en artikkel om barfotløping: http://journalistjulsen.wordpress.com/2012/11/06/barfotloping-smart-eller-dumt/
    Beste hilsen
    Lene Julsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s